Mateixes capacitats, mateixes oportunitats (Manifest 8M 2020)

El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona Treballadora, una jornada que ens convida a reflexionar sobre les desigualtats que pateixen les persones que se senten dona. Els drets haurien de ser els mateixos per totes les persones però això encara no és així, en molts aspectes les dones continúen discriminades només per ser dones.

Per això és necessari que la societat no es quedi callada i digui en veu alta que totes les persones mereixen tenir tots els drets.

L’àmbit laboral continua sent un dels espais amb més desigualtats per raó de gènere. Les dones no tenen les mateixes oportunitats per accedir a un lloc de treball i ocupar càrrecs de responsabilitat tot i tenir les mateixes capacitats. 3 de cada 4 persones contractades al tercer sector social a Catalunya són dones*. Tot i ser majoria, en els càrrecs directius i òrgans de govern, hi ha més homes que dones. Des de Viver de Bell-lloc som conscients que calen mecanismes per garantir que el gènere no afecti negativament l’accés a càrrecs amb responsabilitat.

Ara toca equitat real.

Per altra banda, a la feina però també al carrer i en altres situacions socials, les dones sovint han de patir actituds ofensives i discriminatòries. S’amaguen darrere de bromes, gestos i comentaris aparentment inofensius i per tant no se’ls dona la importància necessària, però perpetuen la idea que les dones tenen menys valor i sovint es centren en qüestions físiques i de caire sexual.

Cal que totes les persones prenguin responsabilitat i tinguin un paper actiu en l’eliminació de les actituds masclistes del seu entorn. Si no actuem quan veiem injustícies al nostre costat, ningú farà res quan ens afectin directament a nosaltres.

Finalment, en aquesta reivindicació cal visibilitzar que les dones amb diversitat funcional tenen situacions de doble discriminació. És a dir, estan discriminades per ser dones i per tenir discapacitat. Per tant les seves oportunitats són encara més reduïdes i són més vulnerables als tractes discriminatoris. Aquesta situació és força invisible perquè hi ha poques dades que donin informació sobre discapacitat i gènere alhora.

Des de Viver de Bell-lloc reivindiquem que si les persones tenen les mateixes capacitats han de tenir les mateixes oportunitats i ens comprometem a treballar perquè mai el gènere sigui una raó per justificar les desigualtats.

#mateixescapacitatsmateixesoportunitats

#8mTOTESlesdones

 

 

*Segons dades del darrer Anuari de l’Ocupació del Tercer Sector Social de Catalunya 2017

Els nostres col·laboradors: