Viver de Bell-lloc creixerà amb més serveis d’atenció i projectes empresarials

Viver de Bell-lloc presenta la memòria anual de 2020 amb unes dades esperançadores pel futur de l’atenció al col·lectiu de persones amb discapacitat i/o trastorn de la salut mental.

Pots consultar la memòria aquí.

“El 2020 ha sigut sens dubte un any de reptes, en tots els sentits. Enmig d’una amenaça sanitària i econòmica hem seguit dempeus, i ho hem fet gràcies al compromís, professionalitat i capacitat d’adaptació de totes les persones que formen el Grup Viver de Bell-lloc. També gràcies a la xarxa solidària que ens acompanya. Avui, podem dir orgullosos que seguim endavant i ho fem amb força.”, assegura el president de l’entitat, Manel Palou.

Des dels diferents serveis de l’entitat, s’han atès més de 317 persones i s’ha promogut la inserció laboral de 49 persones al CET i l’empresa ordinària. Actualment, el Centre Especial de Treball de Viver de Bell-lloc genera ocupació per a 139 persones amb una disCapacitat certificada.

“El 2020 ha estat també un any de mirar endavant, i fer-ho amb la major esperança. Malgrat tot, hem iniciat la construcció d’un centre ocupacional a Cardedeu i un nou centre de formació i inserció laboral a Llinars i hem tancat l’acord per crear un servei pre-laboral per a persones amb trastorns de salut mental a la Garriga”, explica Palou.

“Un gran assoliment també és el creixent suport d’empreses, entitats i administracions que han estat clau pel desenvolupament de nous projectes”, assegura Palou.

Més de 1600 trucades durant el confinament i posada en marxa d’un dispositiu d’aïllament

Les persones sempre han estat al centre de la nostra missió. Davant d’una pandèmia, l’atenció a les persones es va fer més complexa i alhora més necessària que mai. L’equip de l’àrea social de l’entitat va realitzar més de 1600 trucades i videotrucades durant els mesos de confinament.

Davant el risc de noves onades de contagis, Viver de Bell-lloc va donar resposta a les necessitats del territori d’acord a la petició del departament de Treball, Afers Socials i Families, i Departament de Salut, a través de la Coordinadora de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, convertint la Llar Residència Lluïsa Oller, en aquell moment sense funcionament, en un dispositiu d’aïllament per evitar brots en espais residencials i garantir un aïllament en un entorn acollidor amb atenció especialitzada.

L’atenció, cada vegada més personalitzada i enfocada a l’autonomia

A Viver de Bell-lloc posem les capacitats de les persones per davant de tot i treballem per promoure-les. Per aquest motiu, durant el 2020 hem continuat apostant per l’autonomia de les persones amb disCapacitat incrementant en 10 places el Servei d’Atenció a la Vida Independent, tres de les quals han estat ocupades per persones que han fet el pas de viure en una llar residència a fer-ho en el seu propi habitatge. També en l’àmbit del lleure, s’ha creat un grup de lleure autònom que garanteix activitats en grups més reduïts i més adaptades a cada persona, oferint el suport mínim necessari per a que sigui un procés normalitzat.

Tot i així, les places residencials continuen sent essencials per iniciar el camí cap a l’autonomia o bé atendre les persones quan el seu estat els dificulta considerablement la vida autònoma. Malauradament, la Llar Lluïsa Oller continua sense places concertades mentre que a Catalunya hi ha més de 3.000 persones en llista d’espera.

El Centre Ocupacional preveu engegar l’activitat després d’estiu

Precisament per donar resposta a persones que actualment no poden accedir al món laboral per les seves limitacions, Fundació Viver de Bell-lloc ha creat un Centre Ocupacional que pretén generar projectes comunitaris amb el municipi de Cardedeu per promoure  la sensibilització sobre aquest col·lectiu i la seva inclusió. L’entitat preveu poder engegar l’activitat després d’estiu. Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de Fundación ONCE, Grifols, Roca, Fundació La Caixa, l’Escola Germans Corbella, i persones individuals a través dels seus donatius.

La inclusió a l’empresa ordinària, clau per a la inserció de persones en risc d’exclusió

L’accés al món laboral continua sent el major repte per a la inclusió de les persones amb disCapacitat. A través del conveni signat amb el Programa Incorpora de Fundació La Caixa a principis de 2020, Viver de Bell-lloc compta amb una xarxa de recursos per a realitzar una tasca d’intermediació laboral que durant el 2020 ha aconseguit 49 insercions al món laboral.

Les empreses ordinàries tenen la capacitat de generar oportunitats per aquest col·lectiu i la formació ocupacional és clau per adaptar-se a un món laboral cada vegada més exigent. Per això, des de Viver de Bell-lloc s’han desenvolupat formacions en nous sectors com la neteja i es preveu crear un nou espai de formació a Llinars del Vallès per obrir nous camps de formació.

Major especialització dels serveis empresarials per alinear-se a l’empresa ordinària

Helix, el Centre Especial de Treball de Viver de Bell-lloc continua creixent per donar resposta a les necessitats del territori a través de projectes empresarials sostenibles. El 2020 s’ha promogut una especialització dels serveis de jardineria apostant per la formació i professionalització dels equips. S’han consolidat també els serveis de neteja i s’han generat noves oportunitats en serveis de control d’aforament, sorgits arran de la pandèmia. També s’ha treballat per assolir tasques de muntatges industrials cada vegada més complexes per empreses com Gesab, Smurfit Kappa o Hager. L’objectiu és que les empreses ordinàries contractin serveis a un CET no per qualitat i no per solidaritat.

 

El Grup Viver de Bell-lloc està desenvolupant actualment el 3r Pla Estratègic que marcarà les properes passes de l’entitat, amb la voluntat de mantenir el seu compromís amb les persones i el territori, posicionant-se com a referent en projectes empresarials i socials sostenibles i inclusius.

Pots consultar la Memòria d’Activitats 2020 aquí.

Els nostres col·laboradors: