5 maneres de ser solidari sense tocar les butxaques

Tot sovint i més en època de Nadal, es parla de solidaritat. Però generalment, es redueix el concepte a una acció puntual i monetària quan en realitat aquest és un concepte més ampli. De fet, es categoritza com un valor.

La solidaritat doncs, es pot entendre com una forma de relacionar-se amb la resta, i la resta inclou també el medi ambient. D’aquesta manera, es construeix amb petites accions diàries. I es parla de construir perquè la solidaritat s’aprèn i es practica.

Donar material

El primer verb que ens ve a la ment en parlar de solidaritat és donar. Ara que ve època de fer regals, per cada regal que us facin penseu què podeu treure-us de casa i donar-ho a una entitat.

A Viver de Bell-lloc actualment necessitem:

  • Una televisió
  • Somiers
  • Aixetes amb polsador
  • Llums amb sensor de moviment
  • 2 barbacoes d’obra amb mata-guspires

Si no tens aquests objectes, pots oferir els teus materials a www.pontsolidari.org

Voluntariat

No hi ha res més valuós que el temps, i donar-lo fent un voluntariat és un dels majors actes de solidaritat. Sovint, quan es demanen diners, aquests són per poder oferir serveis. Per tant, aquests serveis es poden millorar comptant amb voluntaris.

A la Fundació Lluïsa Oller busquem persones que vulguin compartir les seves aficions amb els residents de la llar per garantir que tenen un temps d’oci actiu i promoure la inclusió social. T’agrada cuinar? Vine a fer-nos un taller! T’agrada anar en bici? Ensenya’ns alguna de les teves rutes!

Escriu-nos a voluntariat@vivelloc.cat

Informar-te, difondre i sensibilitzar

Conèixer les desigualtats que ens envolten i explicar-ho també és un acte de solidaritat. Si ho coneixes bé, sabràs trobar la millor manera  o la que més s’adequa a tu per contribuir en la seva millora.

Per conèixer tota l’actualitat del col·lectiu de persones amb discapacitat, llegeix el Diari de la Discapacitat.

També pots informar-te a Social.cat

Subscriu-te al butlletí mensual del Viver per conèixer històries del Viver, l’actualitat de l’entitat i més informació sobre la discapacitat intel·lectual i els trastorns mentals. Subscriu-te aquí

Crea una activitat de captació

Per què no ser tú qui organitzi una activitat per recollir fons?

Pot ser tan fàcil com una pedalada solidària o un mercat de 2a mà solidari!

Actúa en el teu entorn

Cada dia es produeixen desenes de situacions en què una persona pot ser solidària amb un petit gest.

  • Si coincideixes en algun espai amb una persona amb discapacitat intel·lectual i veus que està tenint dificultats per entendre alguna cosa, disposa’t a explicar-li de manera entenedora.
  • Si creus que una persona del teu entorn pot estar patint psicològicament, parla-hi i busca la manera d’ajudar-la.
  • Si presencies una situació de discriminació envers el col·lectiu de persones amb discapacitat i/o trastorn mental: denuncia-ho i si pots, erradica la situació.

Aquests són només uns exemples, estigues atenta i trobaràs cada dia una situació on la teva solidaritat és important. Però en tot cas, llegint aquest article no descobriràs què és la solidaritat i els seus beneficis. Només es coneix exercint-la.

Els nostres col·laboradors: