Com podem afrontar millor la segona setmana de confinament

Ens trobem ja en la segona setmana de confinament. Durant els primers dies hem intentat acostumar-nos a aquesta nova forma de viure, hem tractat de seguir amb normalitat però alhora re-organitzant tota la nostra vida per poder adaptar-nos. Però arriba la segona setmana i segons els experts a partir d’aproximadament el dia 10 la situació es fa més difícil. És per això que haureu llegit molts consells i recomanacions de professionals per portar-ho de la millor forma possible.

És una situació inesperada i sense una data clara de finalització, i això afegeix un punt d’incertesa que no sempre és fàcil de gestionar. A més, hi ha una saturació d’informació i això ens provoca una sensació d’estar en alerta durant part del dia.

Si em permeteu, i amb tota la humilitat del món, tractaré de dibuixar algunes estratègies que ens poden venir bé per a afrontar millor aquesta segona setmana:

  • Una de les coses més importants és acceptar la situació perquè és obvi que no la podem canviar, sols podem contribuir a millorar-la quedant-nos a casa però no podem esborrar-la i fer-la desaparèixer. No depèn de nosaltres solament. Però allò que està en les nostres mans, ho hem de fer, com quedar-nos a casa. Perquè això ens donarà certa sensació de control, en part. També hem d’acceptar que la situació és incerta, canviant, i que hi ha molts elements que no podem predir. És important que no ens quedem “enganxats” pensant sobre aquests aspectes, és millor que pensem en el curt termini, en el que farem avui, demà i potser demà passat, però no intentar pensar a mitjà i llarg termini. Si ens venen pensaments d’incertesa sobre d’aquí a unes setmanes o mesos, és millor que els deixem passar i que no ens “enganxem” a ells, sinó concentrar-nos en alguna altra qüestió.

 

  • Un altre aspecte important és el de les rutines i els horaris. Totes i tots hem llegit que cal que establim unes mínimes rutines i horaris per dormir, menjar, fer algunes activitats i treballar des de casa. Però també cal que siguem flexibles i que trobem estones per fer coses que ens proporcionin plaer i que normalment no acostumem a fer per falta de temps. Cal que mirem la part positiva: ara tenim més temps per estar amb la gent de casa.

 

  • Alhora, també és important tenir espais i moments d’intimitat. D’aquells que normalment tenim però ara, al estar a casa tots plegats durant el tot el dia, es redueixen. I cal trobar-los.

 

  • És important que durant el dia puguem fer també una mica d’activitat física, a poder ser evitant que sigui a última hora de la tarda/nit; d’aquesta forma estarem cansats i podrem descansar bé alhora que ens sentirem millor i cuidarem també la nostra salut física.

 

  • També és important poder tenir una hora bastant fixa de llevar-nos i, a poder ser, que no sigui un hora més enllà de les 9 del matí, ja que això ens ajudarà a aprofitar els nostres ritmes biològics i a que l’estat d’ànim sigui més estable.

 

 

I ara que hem parlat d’estat d’ànim…Què passa si un dia estic més decaigut? És normal? I tant que ho és.

La situació que vivim no és fàcil i no n’estem acostumats. És per això que és possible que encara notem més els daltabaixos emocionals. Aquí és important recordar una regla d’or: l’estat d’ànim no millora sol. Si nosaltres ens activem, l’estat d’ànim millorarà i entrarem en un espiral positiu; en canvi, si ens deixa inactius entrarem en un espiral negatiu que farà que no marxi aquest estat d’ànim baix o deprimit.

També és important que pugueu parlar amb les persones que teniu al voltant, expressar-los com us sentiu, explicar el què penseu; tant amb la gent de casa com amb els vostres familiars i amics que no estan a casa. És important no perdre el contacte i podeu planejar trobades online amb persones que fa temps que no veieu, amb els companys de la feina o d’alguna associació de la qual formes part i ara mateix no us podeu reunir presencialment.

Per últim, és important que entenem que aquesta situació és temporal i que acabarà en algun moment, per tant, recuperarem les nostres vides. Tornarem a poder trobar-nos amb la nostra gent, abraçar-los i tornar a gaudir dels petits plaers del dia a dia.

Però anem més enllà. Tot i ser una situació difícil, també hi ha una part positiva que no podem obviar i que hem d’aprofitar: hem passat a compartir més temps amb els de casa; hem passat a valorar més les coses del dia a dia que mai haguéssim pensat en no tenir; tots hem vist com molta gent s’ha mobilitzat i estem veient iniciatives solidàries per tot arreu.

Si després de seguir aquests consells encara tens dificultats per afrontar amb normalitat aquesta situació i penses que necessites ajuda, el Col·legi de Psicòlegs de Catalunya ha creat un telèfon on pots trucar i rebràs assessorament psicològic gratuït. L’horari d’atenció és de 9:00 a 20:00 h, inclosos caps de setmana, i el telèfon de contacte és: 659 584 988.

Els nostres col·laboradors: