“Anar amb 20 persones al cinema no és normalitzador”

El servei de lleure de la Fundació Lluïsa Oller pretén oferir oportunitats d’oci actiu per a persones amb discapacitat. Ara l’entitat vol personalitzar més aquest servei, adaptant-se als interessos de cada persona i potenciant l’autonomia de les persones també en aquest aspecte vital. Imma Carbonell és la responsable del servei de lleure:

 

Com va sorgir el servei de lleure?

El servei de lleure va començar perquè era una necessitat a l’entitat. Les persones residents de la llar sortien a fer activitats amb els monitors i poc a poc s’hi van anar afegint altres treballadors del CET que es coneixien.

Va arribar a fer-se un grup gran i vam valorar que no havia de ser una tasca gestionada pels monitors. A partir d’aquí, es va buscar una empresa espcialitzada que ho gestionés.

Què es fa actualment al servei de lleure?

Ara estem fent tres activitats al mes, una d’elles portada a terme per les estudiants del grau en integració social de l’Institut Pla Marcell que fan el programa dual i que tenim en pràctiques amb nosaltres.

Van al cinema, a la bolera, a la discoteca, a fer esport i celebren la Castanyada, Carnestoltes i altres. També hi ha vacances a l’estiu i sortides de caps de setmana.

De manera periòdica també fem tallers, a través de Hi som es fa un taller de bombons i de lectura. N’hem fet d’anglès, de cuina, d’aprendre a conduir.

Per altra banda, de la mà del Club Handbol Cardedeu, es promou un equip d’handbol que juga a la lliga ‘de mano en mano’.

Ara esteu començant a potenciar el lleure autònom. Què és i quins són els objectius?

Anar 20 persones al cinema no és normalitzador. Procurem sempre adaptar-nos als interessos de cadascú i l’objectiu és que més enllà de muntar activitats pròpies, aquest sigui un servei que ofereixi el suport perquè cadascú pugui fer l’activitat que desitja.

Els grups de lleure autònom també permeten que les persones puguin decidir amb qui volen compartir el seu temps d’oci, sense tenir un grup imposat; i s’obre tot un ventall de possibles activitats.

Vam començar ajudant a organitzar un viatge a l’estiu i ara es fan trobades mensuals amb un grup de persones que en aquest espai plantegen què els vindria de gust fer i se’ls ofereix un suport per trobar el lloc on fer-ho.

Quina perspectiva de futur hi ha pel servei de lleure?

Volem seguir potenciant el lleure autònom. Ara només és un grup, esperem que això es vagi ampliant. Volem que el grup de lleure acompanyat sigui per persones que realment no tenen possibilitat d’anar pel seu compte.

El servei de lleure també serveix per donar més seguretat a aquestes persones que potser en un inici necessitaven un acompanyament per fer sortides però amb el temps s’han sentit còmodes per fer-ho pel seu compte.

Els nostres col·laboradors: