Teixir xarxes per continuar eliminant barreres

Tota la vida he sentit certa fascinació per les xarxes. Potser perquè de petit, i ara el meu fill m’hi torna a portar, m’encantava veure les pel·lícules i còmics de l’Spiderman.  Però també la imatge d’un pescador llençant les xarxes al mar sempre m’ha semblat molt icònica. Les xarxes ens permeten arribar lluny, a punts on per nosaltres mateixos no arribaríem.

En la nostra època quan parlem de xarxes tothom pensa en les xarxes socials, xarxes que ens permeten arribar a molta gent de tot arreu, de manera ràpida, instantània, de fet.

Però, i el treball en xarxa? Nosaltres com a empresa social tenim ja la tendència a treballar colze a colze amb altres empreses del sector. Suposo que el fet de que moltes de nosaltres no tinguem ànim de lucre fa que ens costi menys compartir coneixements, treballs i experiències.

Els Centres Especials de Treball, però, ens trobem sovint barreres per entrar en alguns sectors. Els nostres clients ens cerquen per una sèrie de feines molt concretes, a vegades poc especialitzades. Associar-nos amb empreses especialitzades i tecnificades és una estratègia que permet créixer a nivell humà i a nivell empresarial a totes les parts. Manipulats del sector tecnològic, manteniments d’arbrats o realitzar manteniments de jardineria oberts que no són reservats a centres especials de treball, són alguns exemples de les barreres que hem trencat recentment.

Però quin és el punt més important de les xarxes? Els nusos, els punts d’unió dels fils de la xarxa que la fan consistent. Allò que tenim en comú amb les empreses i que ens anima a treballar conjuntament és allò que ens enforteix. Per nosaltres les empreses aliades són les que posen les persones al centre del projecte empresarial. Empreses que entenen que el capital humà és el capital amb més valor i que més cal cuidar. També les empreses que aposten per la tecnificació i la innovació. I per últim punt, però no menys important, empreses sensibles amb el medi ambient.

Amb objectius comuns, fer xarxa amb altres empreses i entitats ens permet assumir nous reptes que potser fins ara no ens plantejàvem, i així, continuar eliminant barreres.

 

Sergi Pujol

Director de l’àrea empresarial

Els nostres col·laboradors: