Com fer un currículum per competències

Al contrari que abans, cada vegada es valoren més les competències transversals (les coses que un sap fer, les habilitats personals) que les funcions concretes que es van desenvolupar en anteriors llocs de treball, les que anomenen competències tècniques.

Què és un CV per competències?

És un currículum que a part de la formació i les experiències laborals, té en compte aspectes personals de capacitats adquirides gràcies a l’experiència i els coneixements de la persona que són aplicables a tots els entorns on ens relacionem. D’aquesta manera podem donar una imatge completa de la persona afegint els punts forts desenvolupats per la persona al llarg del seu recorregut vital.

Per què és millor que un CV tradicional? En què ens pot ajudar?

És més complert que el currículum tradicional i ens ajuda a tenir una mirada integral de la persona. Permet millorar la intermediació entre l’empresa i la persona gràcies a tenir un coneixement més ampli i d’aquesta manera s’augmenten les probabilitats de que la inserció sigui exitosa a llarg termini. Un altre aspecte molt important que ens facilita és el disseny del pla d’entrenament individual, amb el que podrem veure quines competències necessita treballar la persona i definir un pla de millora de la ocupabilitat a mida.

Com triar les competències?

És important fer un bon anàlisi del teu nivell competencial i en funció del resultat, ressaltarem les competències que tenim ben desenvolupades i adquirides i prendrem consciència del què hem de millorar. Hi ha molts recursos per treballar les competències que necessitem acabar d’assolir i desenvolupar.

Quines competències són les més valorades?

No oblidem que estem parlant d’entrar al món laboral. No hi ha una recepta única, ja que cada lloc de treball i cada empresa té els seus propis valors i es necessiten diferents competències per desenvolupar les tasques. No serà el mateix una tasca mecànica i repetitiva que es realitza de manera individual que estar en un equip de jardineria on has de col·laborar amb els teus companys i realitzar tasques de forma conjunta.

De totes maneres, podem fer un llistat amb els grups principals que es tenen més en compte:

  • Nivell d’autoconeixement personal.
  • Les habilitats de relació interpersonal.
  • L’adaptació a noves situacions.
  • La resolució de conflictes.

Per què és important afegir competències al teu CV?

A dia d’avui, el món canvia molt ràpid i els coneixements d’avui potser demà estan obsolets, i les màquines d’avui potser demà ja no es faran servir. És per això que les competències transversals: adaptabilitat, treball en equip, intel·ligència emocional, flexibilitat, orientació al servei, resolució de conflictes, organització, etc., es tenen cada vegada més en compte, i encara més en els treballs poc qualificats on les funcions s’aprenen fàcilment.

A més a més, les entrevistes de selecció es fan cada vegada més per competències. Tenir un bon currículum per competències ajudarà a l’entrevistador a organitzar l’entrevista i a la persona li permetrà focalitzar la seva atenció en els punts que més el poden afavorir per mostrar la millor versió d’un mateix.

 

Si encara no has fet mai un currículum per competències i vols explorar aquesta possibilitat, a Viver de Bell-lloc estarem encantats d’acompanyar-te en aquest procés. No dubtis en posar-te en contacte i demanar una entrevista amb els nostres professionals del Servei d’Inserció i Orientació Laboral a servei.insercio@vivelloc.cat

 

Photo by Marten Newhall on Unsplash

Els nostres col·laboradors: