Darrere d’un Centre Especial de Treball pot haver-hi un número 1 del món

Àlex Forés és un treballador del Centre Especial de Treball de Viver de Bell-lloc. La seva actitud i les seves capacitats, més enllà de les seves responsabilitats laborals diàries, ens permeten donar visibilitat a les capacitats, a la individualitat i a la pluralitat que existeix dins d’una empresa amb rerefons social.

L’Àlex va aconseguir la medalla d’Or en el Special Olympic World Games Abu Dhabi 2019 que es va celebrar a la Capital dels Emirats Àrabs.

Aquest mes de juny afronta un nou repte internacional. Participarà en el Special Olympic Nationale Spiele Berlin 2022.

Àlex, quan descobreixes el bàsquet i ets conscient de les teves privilegiades capacitats i possibilitats en aquest esport?

Tenia vuit anys, el meu cosí em va animar a jugar un partit… vam perdre! 84 a 2… però, em van donar l’oportunitat de jugar i… sí!, jo vaig fer l’única cistella del partit! A partir d’aquell moment el bàsquet ja va començar a formar part de la meva vida.

Àlex, com arribes professionalment a Viver de Bell-lloc?

Estava fent un curs de preparació al món laboral a Mataró. Em van oferir fer una formació a Viver de Bell-lloc en jardineria. Vaig estar quatre mesos en formació. Una mica més tard em van trucar i em van oferir una feina.

Àlex, què suposa per tu tenir una feina al Centre Especial de Treball de Viver de Bell-lloc?

Al principi em va costar molt adaptar-me, eren vuit hores d’activitat. D’això ja fa dos anys. Ara estic molt content de treballar, he reviscut la vida, em sento útil. Soc una altra persona, més ampli, amb més recursos, més despert, estic més a gust!

Quins diries que són els teus punts forts com a jugador de bàsquet? I com a treballador de “Jardineria”?

En el joc soc base, sé tenir el cap centrat, organitzar el ritme del joc, sé parar, arrancar i segueixo bons ritmes. M’agrada protegir l’equip, ajudo, animo i miro d’ensenyar tot el possible. Ara soc el més veterà de l’equip. En la feina m’agrada donar sempre el 100%, posar ganes de fer feina. Sóc perseverant i si no me’n surto, pregunto! Amb els companys també fem equip, parlem i funcionem. És una feina activa, física, s’adapta a les meves capacitats, treballo bé i m’agrada, estic molt content.

Quines són les teves dificultats? Creus que tenir febleses t’impedeix ser bo i lluitar pel que t’agrada?

A vegades no em ve de gust anar a entrenar perquè estic cansat o no vull aixecar-me per anar a treballar… però sé que ho puc fer, així que intento organitzar el meu descans i tenir energia per jugar i per treballar. Segueixo els consells de la meva referent del USAP (Unitat de Suport a l’Activitat Professional): No puc tenir molts “calaixos” oberts al cap… he d’anar obrint i tancant cadascuna de les meves preocupacions, no tot alhora. El dia a dia no sempre és fàcil, però ho intento i poso moltes ganes per aconseguir-ho.

En Carlos Sopeña, gerent de Viver de Bell-lloc parla de tu amb un somriure permanent i amb admiració per la teva actitud i per les fites assolides.

Àlex, ets conscient que pots ser un referent molt important pels teus companys i per les empreses clients de Viver de Bell-lloc?

Sí que ho sé, per això treballo fort (riu amb ganes). Encara estic aprenent, però amb el temps crec que puc ajudar i liderar un equip de treball. Sempre miro d’animar als meus companys. Sempre els hi dic que hem de centrar-nos en la feina i tot sortirà.

Què li diries a les empreses per tal d’aconseguir una societat més inclusiva i amb oportunitats per totes les persones?

Que confiïn, que tot sortirà bé. Necessitem una oportunitat amb un marge de temps per mostrar resultats. L’enfocament en positiu és clau, donar ànims, valorar l’esforç i la predisposició dels treballadors per aprendre i millorar. El més important és la sinceritat, parlar, acompanyar i llavors tot encaixa. Avancem junts.

Àlex, gràcies pel teu temps i pel teu entusiasme.  Et desitgem molta sort en el Special Olympic Nationale Spiele Berlin 2022 i sabem que gaudiràs l’experiència vital inclús molt més enllà de l’esport!

Confiem ens ho expliquis a la tornada i ens encantarà conèixer de primera mà les sensacions que hagis viscut.

Endavant campions!

Els nostres col·laboradors: