En Jaïr, un cas d’èxit del Programa de Formació Dual

Darrere les persones que es formen a través dels diversos programes formatius de Viver de Bell-lloc, trobem històries increíbles, colpidores i  realment inspiradores.

Us presentem en Jaïr Israel, de 22 anys i aprenent de Jardineria a través del Programa de Formació DUAL

El Jaïr és una persona jove, molt jove, amb unes vivències i una motxilla massa carregosa. L’entrevista va durar una mica més d’una hora… va ser sincera, propera i enriquidora. Va ser màgic el somriure espontani que va sorgir quan va parlar de la trucada de la Sàmia, la trucada que va obrir les portes a la seva Formació, El Programa de Formació DUAL.

En Jaïr és nascut a l’Equador però amb més vivència a Espanya que no pas al seu país natal. En un ambient distès, ens explica amb detall quin és el seu recorregut. És un noi fort per fora, sensible per dins, amb molta història però també amb moltes ganes d’avançar i tirar endavant.

Jaïr, tens només 22 anys, però un llarg recorregut, ens ho vols explicar?

“Vaig arribar a Espanya quan era un nadó, vaig aterrar a Sant Antoni de Vilamajor i aquí em vaig quedar fins els 13 anys. Era l’únic amb identitat llatina i, tot i que vaig estar molt a gust, sí recordo que m’incomodava la curiositat que la resta de companys tenien cap a mi.
Per motius familiars, als 13 anys vaig marxar a l’Equador amb la meva família, van passar coses no gaire bones i vaig canviar molt. Als 18 anys, just el dia del meu aniversari vaig tornar a Espanya. Ho vaig fer tot sol i, si ja van passar coses a l’Equador aquí encara van anar a més.”

Com és la teva etapa prèvia a Viver de Bell-lloc?

“Viure al carrer, passar el llindar de la llei, consum de drogues i alcohol, autolesió, denúncies… un dia vaig arribar al meu límit… vaig decidir que no podia més, havia de canviar.
Per sort vaig aconseguir un parell de feines, però va durar poc, per motius de mercat em van rescindir contracte. Tornava a estar perdut i desorientat.”

Jaïr, quin és el teu primer contacte amb Viver de Bell-lloc?

“Ho faig a través del Servei d’Inserció. Vaig conèixer a la Tanit, la presentació va anar bé i em va dir que miraria què podia fer. Em va aconseguir una entrevista, però per un ensurt amb la meva xicota no vaig poder anar.”

Com arribes a l’opció de Formació de Viver de Bell-lloc?

“Al cap de poc em va trucar la Marta (la Tanit li havia parlat de mi) i em va parlar de la possibilitat de fer formació a Viver de Bell-lloc. Era una opció de formació teòrica i pràctica, amb remuneració i contracte de 12 mesos i amb titulació professional. Hi havia molta demanda per fer el curs, però em va dir que em trucaria i em donaria resposta tant favorable com desfavorable si fos el cas.

Què va passar?

“Doncs que pocs dies després em va trucar la Sàmia! Ho recordo perfectament, era ella! Em van dir que estava dins del grup, que era un dels seleccionats!
Vaig estar “tope content”! Per fi, estudiaré, tindré un títol, aprendré i tindré una feina.
Era una oportunitat, una opció.”

He de destacar que en aquest punt de l’entrevista hi ha un canvi increïble d’expressió, en Jaïr somriu, agafa un to de veu més fort i amb moltes més ganes. Fa més broma i la situació sembla que passa del blanc i negre a tot color. Ell és sent protagonista i està orgullós del moment d’inflexió. És un regal viure-ho.

La Sàmia m’explica que va estar molt contenta, ja que la casualitat va fer que en Jaïr que quedava en llista d’espera de formació tingués accés a la plaça gràcies a una baixa imprevista.
Van treballar intensament el tema de competències transversals, la preparació d’entrevistes de treball i altres temes de caràcter emocional. La Sàmia ha fet un seguiment molt proper del cas del Jaïr i està molt contenta amb el seu procés i el seu canvi vital.

Jaïr, què ens pots dir que has après en aquests darrers mesos?

“He après que soc una persona assertiva, jo pensava que era passiu. Amb la Sàmia he après molt, em conec més i millor. Hem fet un molt bon entrenament plegats.
Amb la Cristina Garcia he fet tot el procés formatiu a la seu de La Pineda de Viver de Bell-lloc.
I la part pràctica l’estic fent a la brigada de Mollet amb el Jordi Claret. M’agrada molt treballar amb ell, aprenc molt. Inclús quan em renya, aprenc i sempre és un repte per mi millorar.”

 

I amb els teus companys?

Amb ells soc respectuós, pacient, assertiu també. Accepto com són i miro d’adaptar-me.

I al febrer s’acaba la formació. Com voldries que continués el teu camí?

La Sàmia i el Jaïr es miren amb complicitat…
“M’agradarïa continuar treballant, fer entrevistes i tenir una feina. En el meu temps lliure, ser cantant. No se’m dona gens malament” Jaïr
“Farem, treballarem, buscarem l’oportunitat i, amb l’actitud, segur la trobarem!” Sàmia

El cert és que l’entrevista s’ha allargat més del previst.
En Jaïr porta un historial intens també és cert que transmet unes ganes vitals d’autosuperació i millora veritablement admirables així que només ens queda dir:
Endavant Jaïr!
#EndavantViver
#capacesdeMOLT

Gràcies a totes les persones que heu participat d’una manera o altra en aquest procés d’acompanyament.
Especialment a:
Tanit Rejat, Servei d’Inserció i Orientació Laboral.
Marta Marimón, Responsable Formació.
Sàmia El Malki, Orientadora Programa Formació FPODUAL.
Cristina Garcia, Formadora Jardineria.
Jordi Claret, Responsable Brigada Mollet.

 

#TotesSomViver

Els nostres col·laboradors: