Per què fem activitats en protectores o en centres d’equinoteràpia?

Alguns serveis de Viver de Bell-lloc ofereixen activitats en protectores i en centres d’equinoteràpia.

Quins beneficis els hi aporta a les usuàries?

La relació amb els animals busca millorar el benestar físic i emocional de les persones.

Quan s’estableix un vincle entre les persones i els animals, s’activen emocions positives i es redueix la intensitat de les emocions perjudicials.

A Viver de Bell-lloc organitzem sortides amb les persones usuàries de diversos serveis de l’entitat, amb l’objectiu de viure aquestes experiències tant en l’àmbit personal com grupal. Aquestes sortides tenen en part una visió terapèutica i sovint es relacionen amb activitats de voluntariat, implicació en el territori i creació de xarxes comunitàries.

Les persones que principalment gaudeixen d’aquestes activitats són usuàries del Servei de Teràpia Ocupacional, del Programa d’Acompanyament a la Jubilació i alumnes de diferents especialitats formatives. Totes elles tenen necessitats de suport diferents, però establir aquest tipus de vincle específic els aporta benestar i millora en l’àmbit físic i emocional.

“Les activitats amb animals permeten connectar amb la natura i augmentar la confiança. És una eina molt enriquidora per treballar des de l’empatia i la cura, i ens consciencia sobre la responsabilitat que suposa cuidar un altre ésser viu.”

— Equip Professional del Programa d’Acompanyament a la Jubilació

La teràpia assistida ofereix beneficis complementaris al suport que ja reben les persones usuàries o l’alumnat. Destaquem alguns dels beneficis que aporta:

Millora de les habilitats socials i emocionals: Les activitats amb animals ajuden a desenvolupar habilitats socials com la comunicació, la interacció i l’empatia. Això és especialment beneficiós per a persones amb discapacitats de desenvolupament o trastorns de l’espectre autista.

  “Considero que estar amb animals és un be recíproc; som alegria per a ells igual que ells ho són per a nosaltres.”  Joaquín

Millora de la funció motora: Les activitats terapèutiques amb animals, com la hipoteràpia (teràpia assistida amb cavalls), ajuden a millorar la força muscular, la coordinació i l’equilibri per a persones amb discapacitats físiques.

Increment de l’autoestima i la confiança: Assolir èxits en les interaccions amb animals millora l’autoestima i la confiança en un mateix.

  “Va ser una experiència nova per a mi, en la qual em vaig divertir molt i em va ajudar a relaxar-me.”  Conchi

– Reducció de l’ansietat i l’estrès: Els animals ajuden a reduir l’ansietat i l’estrès.

  “La meva Daisy em fa oblidar els estressos. Quan estic amb ella, em sento bé. És teràpia per a mi. M’identifico amb ella perquè té un caràcter molt similar al meu: és tranquil·la però guerrera.” 

— Asun

Foment de l’activitat física i la motivació: Participar en activitats amb animals motiva les persones a fer exercici i millorar el seu benestar general.

Connexió amb el món natural: Les activitats amb animals fomenten una connexió positiva amb la natura, especialment per a persones amb discapacitat que tenen menys oportunitats d’explorar l’aire lliure.

– Millora de la qualitat de vida global: En general, la teràpia assistida amb animals pot millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, proporcionant-los experiències positives i significatives.

En conclusió, el vincle terapèutic entre persones i animals ofereix nombrosos beneficis que milloren el benestar físic, emocional i social de les persones amb discapacitat. Aquest tipus de teràpia esdevé una eina poderosa per promoure una vida més plena i satisfactòria.

Gràcies a totes les entitats que ens doneu suport per poder dur a terme aquestes activitats: Protectora Dosrius, CAAD Maresme i Maia Equinoterapia 

Els nostres col·laboradors: