“Saltarem Barreres!” el videoclip que uneix rap, creació comunitària i reivindicació

El passat dijous 2 de maig va tenir lloc al Cinema Esbarjo de Cardedeu l’estrena del videoclip “Saltarem barreres”,  un rap pioner de clar missatge reivindicatiu que vol conscienciar-nos al voltant de l’imposició i l’autoimposició d’etiquetes, especialment quan es tracta de col·lectius en risc d’exclusió.

Un projecte inclusiu d’Erol Urbà SCCL i Fundació Viver de Bell-lloc

“La Nostra Veu” és un projecte inclusiu d’intervenció social amb perspectiva comunitària que han treballat de costat dues entitats arrelades al Vallès Oriental: Erol Urbà SCCL i Fundació Viver de Bell-lloc.

Amb aquest projecte s’ha buscat l’activació social i artística de persones amb disCapacitat intel·lectual o un trastorn de la salut mental sever, per transcendir el consum passiu i esdevenir creadores i persones compromeses en la construcció del món que volen habitar, en pro de la convivència, el respecte i la inclusió.

El projecte ha consistit en 9 sessions de treball on hi ha participat activament un grup de 8 persones (6 amb disCapacitat intel·lectual i/o trastorn de la salut mental sever i 2 sense disCapacitat).

Cadascuna de les sessions  ha estat dissenyada i dinamitzada  per tres integrants de la cooperativa Erol Urbà, entitat experta en dinamització de projectes d’intervenció social a través de l’art urbà.

El projecte s’ha anat edificant a mesura que s’anaven generant espais de creació i aprenentatge compartit entre les participants per tal de transferir eines tècniques i expressives que han culminat amb l’elaboració col·lectiva d’una obra interdisciplinària de rap, producció musical i audiovisuals.

El projecte ha finalitzat amb la gravació d’un videoclip que es va estrenar a Cardedeu el 2 de maig de 2024 i que va comptar amb l’assistència de la ciutadania, entitats i mitjans de comunicació locals.

Impacte d’abast comunitari i també individual

Aquest projecte, realitzat per primera vegada a la Fundació Viver de Bell-lloc, ens ha confirmat l’evidència de com, des d’una mirada interdisciplinària, podem promoure la consciència col·lectiva i construcció de la identitat comunitària, l’impacte social i el seu retorn a la comunitat.

“La nostra veu” ha permès fomentar el treball col·laboratiu i la presa de decisions i consens i ha tingut un gran impacte vital i transformador per a les persones participants a part que d’ell, ha nascut una obra carregada de missatge, de ganes de transformar i de construir entre tots i totes, una societat plenament inclusiva on totes les persones tinguin les mateixes oportunitats.

Els nostres col·laboradors: