5 maneres de ser solidari sense tocar les butxaques

Tot sovint es parla de solidaritat, però generalment, es redueix el concepte a una acció puntual i monetària quan en realitat aquest és un concepte més ampli. De fet, es categoritza com un valor.

La solidaritat doncs, es pot entendre com una forma de relacionar-se amb l’entorn, de viure en comunitat. D’aquesta manera, la solidaritat es construeix amb petites accions diàries. I es parla de construir perquè la solidaritat s’aprèn i es practica.

Hi ha moltes maneres de ser solidaris, hi ha molts petits detalls que poden ajudar a una persona i moltes vegades no es tracta de diners.

Donar material

El primer verb que ens ve a la ment en parlar de solidaritat és donar. Potser tens coses sense ús que poden ser de gran utilitat per altres.

A Viver de Bell-lloc sovint realitzem peticions de materials.

També ho pots oferir a www.pontsolidari.org

Voluntariat

No hi ha res més valuós que el temps, i donar-lo fent un voluntariat és un dels majors actes de solidaritat. Sovint, quan es demanen diners, aquests són per poder oferir serveis. Per tant, aquests serveis es poden millorar comptant amb voluntaris.

A Viver de Bell-lloc busquem persones que vulguin compartir les seves aficions amb els residents de la llar per garantir que tenen un temps d’oci actiu i promoure la inclusió social. T’agrada cuinar? Vine a fer-nos un taller! T’agrada anar en bici? Ensenya’ns alguna de les teves rutes!

Escriu-nos a voluntariat@vivelloc.cat

Informar-te, difondre i sensibilitzar

Conèixer les desigualtats que ens envolten i explicar-ho també és un acte de solidaritat. Si ho coneixes bé, sabràs trobar la millor manera o la que més s’adequa a tu per contribuir en la seva millora.

Subscriu-te al butlletí mensual de Viver de Bell-lloc per aprofundir en la realitat de la discapacitat intel·lectual i els trastorns mentals. Subscriu-te aquí

Per conèixer tota l’actualitat del col·lectiu de persones amb discapacitat, llegeix el Diari de la Discapacitat.

També pots informar-te a Social.cat

Crea una activitat de captació

Per què no ser tú qui organitzi una activitat per recollir fons?

Pot ser tan fàcil com una pedalada solidària, un mercat de 2a mà o un sopar solidari!

Actúa en el teu entorn

Cada dia es produeixen desenes de situacions en què una persona pot ser solidària amb un petit gest.

  • Si coincideixes en algun espai amb una persona amb discapacitat intel·lectual i veus que està tenint dificultats per entendre alguna cosa, disposa’t a explicar-li de manera entenedora.
  • Si creus que una persona del teu entorn pot estar patint psicològicament, parla-hi i busca la manera d’ajudar-la.
  • Si presencies una situació de discriminació envers el col·lectiu de persones amb discapacitat i/o trastorn mental: denuncia-ho i si pots, erradica la situació.

Aquests són només uns exemples, estigues atenta i trobaràs cada dia una situació on la teva solidaritat és important. Però en tot cas, llegint aquest article no descobriràs què és la solidaritat i els seus beneficis. Només es coneix exercint-la.

Vols formar part de la xarxa de col·laboradors?

Entra a la nostra base de dades de col·laboradors i t’anirem informant de què fem i de quina manera pots col·laborar i tu tries en cada moment si t’interessa col·laborar en aquella acció.

Coneixeràs més a fons la realitat de la disCapacitat i els trastorns mentals, descobriràs què es fa al teu entorn per canviar aquesta realitat i obtindràs recursos i activitats per formar part d’aquest canvi.

Omple el formulari

Els nostres col·laboradors: