Cuidem la salut mental prevenint els riscos psicosocials

La salut mental,  un dret humà universal

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental el passat 10 d’octubre, aquestes darreres setmanes hem sentit a parlar molt de la importància d’aquest àmbit del benestar als mitjans de comunicació i a xarxes socials.

Les persones i les entitats hem defensat que és un dret humà universal.

Aquest protagonisme mediàtic i les xifres que acompanyen els molts informes sectorials que s’han presentat fan prendre consciència de la importància de tenir present la Salut Mental en tots els àmbits vitals (professionals, familiars, lleure, etc.)

Prevenció també als entorns laborals

Dins de l’àmbit laboral, i com no podia ser d’altre manera, centrats en la persona, a Viver de Bell-lloc treballem i vetllem pel benestar mental i social a la feina des de la prevenció.

Aquest any hem iniciat un procés d´Avaluació de Riscos Psicosocials  que contribuirà a la millora en aquest àmbit.

Ha estat clau la participació de tots i totes per poder treballar-ho en comú i proposar accions i mesures per garantir un benestar emocional.

La predisposició i la participació des dels diferents àmbits ha permès obrir interessants converses, debats, propostes i suggeriments en diverses reunions heterogènies.  

La Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals, (LPRL) determina els principis aplicables a la prevenció. Els riscos psicosocials, com els altres riscos per a la salut, han de ser evitats i, si no s’han pogut evitar, avaluats i combatuts en origen (art. 15 LPRL).

A Viver de Bell-lloc estem en aquest procés intern, molt centrat en la persona, en el coneixement i en el diàleg i amb l’objectiu comú de mantenir i millorar un ambient de treball saludable per a tots i totes.

Si ets una empresa o una entitat i vols compartir amb nosaltres la teva experiència, parlem-ne!

Montse Vallverdú – Responsable de Prevenció de Riscos Laborals

Montse.vallverdu@vivelloc.cat

Els nostres col·laboradors: