Lino Rubio: “Tinc un títol que demostra les meves capacitats, em sento orgullós”

Viver de Bell-lloc ha participat en una prova pilot en la qual s’ha adaptat per primera vegada un procés d’acreditació de competències professionals a persones amb discapacitat intel·lectual. Aquest procés permet aconseguir una titulació demostrant les competències que s’han adquirit a través de l’experiència professional. És la primera vegada a l’Estat que s’ha fet aquest procés amb persones amb discapacitat intel·lectuai i/o trastorn mental.

En Lino Rubio és un dels participants que ha superat aquest procés i ha pogut acreditar la seva professionalitat en el sector de la jardineria.

Com et vas sentir el dia que et van explicar que hi havia aquest procés i que us proposaven participar-hi?

Ens van reunir i ens van dir que hi havia la possibilitat d’acreditar els coneixements que teníem per haver treballat aquests anys i que podríem demostrar-ho amb un títol. Al principi no vaig entendre ben bé en què consistia. També em va sorprendre que em donessin una oportunitat així.

En el teu cas, tenies ja alguna titulació?

Havia fet una formació també a Viver de Bell-lloc, un curs de 500 hores de teoria i pràctica per conèixer totes les tasques d’un jardiner.

Com va ser el procés? Què va ser el més difícil?

Hi havia un questionari i també ens van venir a observar en el nostre lloc de treball.

Fàcil no va ser. Les preguntes eren bastant variades. Quan ens van dir que ens observarien, pensava que tindriem algú varis dies mirant com treballàvem i que en quant féssim un error, ja no aprovaríem. Em vaig posar força nerviós, però la veritat és que les persones que van venir a avaluar-nos van ser molt agradables i van crear un ambient relaxat que ens va ajudar molt.

Llavors va arribar el dia en què us van dir que tots havíeu aprovat.

Em van enviar un missatge que deia: “Ha aprovat tothom”. No tan sols havia aprovat jo, sino que tots els companys. L’alegria era doble,  no paravem de felicitar-nos, estavem molt emocionats.

Què t’ha aportat aquest procés?

Abans només tenien la meva paraula i havien de confiar en mi quan explicava què sabia fer. Ara tinc un títol que em permet demostrar el què sé i avui en dia les titulacions són essencials. Em sento apoderat i orgullós de mi mateix.

Quin consell donaries als participants de la propera edició?

Si esteu insegurs, primer de tot, dir-vos que no és tan complicat com sembla. I per altra banda, a Viver de Bell-lloc tenim la sort de tenir persones que donen molt suport i a mi i tots ens van donar suport i a vosaltres també us faran tot l’acompanyament que necessiteu. Quan sigui l’hora de demostrar el que sabeu, estareu avalats per aquestes persones. Jo crec que ser del viver és una garantia de que aprovareu, perquè si els professionals d’aquí us diuen que esteu capacitats és que ho esteu.

Els nostres col·laboradors: