Tasques de descompactació del sòl a l’alzina de Ca l’Arenys a l’Ametlla

Aquest mes de gener amb l’empresa Moix Serveis i Obres s.l.,  hem realitzat unes feines de millora en el sòl a l’alzina singular situada en les piscines de Ca l’Arenys a l’Ametlla del Vallès, dins dels serveis de manteniment del verd que es duen a terme. L’alzina, situada en una gran explanada de sauló, presenta en les seves puntes algun  retrocés, sembla derivat de la  capacitat de captar aigua de les seves arrels més joves, probablement perquè el sòl cada vegada està més compactat i per tant provoca el què s’anomena asfixia radicular, és a dir, la manca d’oxigen en la zona de les arrels, la qual cosa provoca que les arrels es podreixin  i morin.

L’eina utilitzada és un ARBOTOR ©. Aquesta eina injecta aire a presió en un punt determinat de la zona radicular, provocant un efecte onada.  Primer de tot es fa un forat amb una llança i aigua a pressió per tal de poder posar la llança que injecta aire a una profunditat d’un metre sota el nivell del sòl.

Un cop el forat està fet es col·loca la llança connectada a una bomba de pressió per injectar de cop 12 atm de pressió en aquell punt.  Això provoca un efecte de “paraigües invertit”, és a dir, les ones van de fora a dins en forma de mitja lluna. Per tal que els efectes de la injecció perdurin en el temps, aprofitem la punxada per aplicar tres tipus de productes: físics, químics i biològics, tot ells provinents de l’agricultura ecològica. En primer terme s’apliquen bio estimulants i millloradors de l’estructura. En aquest cas utilitzarem àcids húmics que ens aporten el medi orgànic per tal que els agents biòtics puguin desenvolupar-se, a la vegada que apliquem un adob orgànic amb una composició 5-15-5 de NPK orgànic i microelements com Bor i Coure i Ferro en format assimilable.

Un cop hem aplicat els elements, el forat queda de nou tapat però no amb la mateixa terra que ja tenia, sino amb una composició de granulometria més elevada que ens permet mantenir la zona més descompactat durant més de temps.

Els nostres col·laboradors: