8 de març 2024 | Dia Internacional de la Dona

El Dia Internacional de la Dona d’aquest any ha vingut farcit de propostes a Viver de Bell-lloc.
En fem el recull en aquest article:

Campanya Dincat

Com cada any, ens adherim a les accions que proposa la federació d’entitats del sector de la disCapacitat de Catalunya per celebrar i reivindicar conjuntament.
En aquesta ocasió, i sota el lema Diverses, però igualment dones, posa al centre de la lluita feminista a les 30.000 dones amb disCapacitat intel·lectual que viuen a Catalunya i vol visibilitzar-ne les opressions que pateixen com a col·lectiu: menys drets sexuals i reproductius, menor accés a l’educació, taxa d’atur major que la resta, salaris inferiors i risc més elevat de patir abús sexual.
Quant a la campanya a xarxes socials, hem participat a la crida de Dincat publicant les imatges de les nostres usuàries:

Les accions de Viver de Bell-lloc

Enguany, hem centrat el missatge de la nostra campanya en reforçar la veu i  les  opinions de les dones de Viver de Bell-lloc i de totes les dones amb disCapacitat i sense, sota el lema “Totes tenim molt a dir”.

A partir d’aquest motiu central, s’han desplegat una sèrie d’accions on la participació de totes ha estat la gran protagonista:

Enquesta a les dones del Viver

En primer lloc, vam realitzar una enquesta adreçada a totes les dones del Viver on les animàvem a respondre a les següents preguntes:

Quines són les teves dones referents?

Què és el que més t’agrada de ser dona?

L’enquesta, que va comptar amb la participació d’1/3 part de les dones del Viver, va desvelar els següents resultats:

Resultats enquesta 8 de març
Quina és la teva dona referent?

Com a conclusió principal, comprovem com d’importants són les dones que formen part de l’esfera privada i el seu paper fonamental en la tasca de cures i sobre qui recau bona part de l’atenció de les persones del nostre col·lectiu. També es constata com de necessari és potenciar les figures de dones dins l’escena pública,

A més, s’hi van sumar les opinions sobre el millor de ser dona, un ventall divers com diverses som totes nosaltres, on d’entre altres, les conclusions van ser:

Creació del 1r grup de dones de l’entitat

Aprofitant la bona resposta per part de les dones al voltant les qüestions que ens afecten, s’ha creat un nou espai de trobada col·lectiva per a les dones de Viver, d’accés totalment lliure, i on s’hi preveu disposar d’un entorn adequat i segur on poder compartir accions, trobades o altres iniciatives. Un espai de sororitat i de noves descobertes per empoderar-nos i reforçar-nos entre nosaltres.

El SOI, implicació i compromís feminista

El Servei d’Orientació i Inserció ha treballat diverses activitats al voltant aquest dia especial.

D’un cantó, s’ha inspirat en la il·lustradora mexicana Ilse Valfre per crear cartells commemoratius del 8M, que posteriorment han decorat els espais del Viver: La Pineda, La Nau, Llars Residències,  La  Fàbrica, Ous La Tavella, etc.

I de l’altre, han participat activament en la creació de l’Exposició Temporal “Totes tenim molt a dir”, celebrada del 6 al 12 de març a La Fàbrica, el bar de la Tèxtil, iniciativa de les dones de Viver de Bell-lloc.

SOI 8 de març
Usuàries del SOI amb els cartells que van crear

Exposició “Totes tenim molt a dir”

Exposicio temporal la fabrica cardedeu
Cartell Exposició

La recent obertura de La Fàbrica, l’espai que combina valor gastronòmic, valor social i valor de territori, també representa el naixement d’un nou espai del Viver on poder realitzar presentacions i exposicions temporals.

I el 8m d’aquest any ha significat la inauguració de l’espai com a exposició, entre els dies 6 i 12 de març.

El recorregut resumeix les respostes de les dones del Viver, mitjançant una presentació en format cartelleria i fotografia sobre qui som les dones del Viver i quines són les nostres dones referent, a més de tenir un retrat més proper sobre les nostres sensacions al voltant de ser dona.

Noèlia Coronil, una dona que obre camí

A través del seu testimoni en primera persona, coneixem el cas de la Noèlia Coronil, oficial de 1ª d’Hèlix de Viver de Bell-lloc, Serveis d’Àrea Verda, que ens explica què ha significat per ella obrir camí en una professió tradicionalment masculinitzada: la de la  jardineria professional.

Els reptes que ha hagut de superar, com per exemple comprovar com un mateix error es percep diferent si el comet un cap o una cap, o com ha trencat esquemes desplegant recursos i habilitats per tal de trencar amb els esquemes preestablerts.

En aquesta entrevista hi descobriràs un testimoni veritablement inspirador.

Viver de Bell-lloc i Grupdem, unides també pel 8M

Les dues entitats, que treballem en  estreta col·laboració en la inserció de persones amb disCapacitat, ens unim també per visibilitzar aquest dia i fer valdre els drets de les dones, especialment les dones amb disCapacitat intel·lectual i trastorn de la salut mental.

Grupdem i Viver de Bell-lloc

EL 8M i la lectura del manifest

Com cada any, hem llegit de manera col·lectiva el manifest a les  seus principals de Viver de Bell-lloc: La Pineda i La Nau, i hem emplaçat la resta d’espais a fer-ho també: la Llar Residència Bell-lloc i la Llar Residència Lluïsa Oller, La Fàbrica, La Cantina del Pla Marcell, la finca de La Tavella on es troba la producció dels ous ecològics, etc.

El 8M als mitjans de comunicació

A continuació, un recull de les aparicions als mmcc en  motiu del 8 de març.

Infopodcast del 8 de març: un cop més, agraïm a l’equip de rtvcardedeu la difusió de les activitats del  Viver.

El 9Nou: nota sobre l’exposició “Totes tenim molt a dir”

Article El9Nou
Article El9Nou

 

Des de Viver de Bell-lloc continuarem treballant per la igualtat efectiva entre dones i homes.

#TotesSomViver

Nuestros colaboradores: